Če mislite, da je Bela krajina samo zeleni travniki, reka Kolpa, bele breze, topoli in modro nebo, se motite – tukaj je tudi raj za vaše brbončice! Naše gurmansko popotovanje po tej slikoviti pokrajini je vsakič prava pustolovščina, polna presenečenj, smeha in okusnih doživetij.
Bela krajina, ta skriti biser Slovenije, ponuja ne le slikovito pokrajino, temveč tudi pravo kulinarično doživetje. Tukaj se da raziskovati, okušati in uživati v domačih specialitetah, ki jih ta regija ponuja. Skozi naše gurmansko preizkušanje smo odkrili nekaj odličnih gostiln in jedi, ki jih preprosto morate poskusiti, če se znajdete v teh krajih. Sledite nam skozi nekaj lokacij, kjer smo dobesedno lizali prste!
Kje dobro jesti?
Pri Kapušinu
Naša prva kulinarična postaja je bila gostilna pri Kapušinu, kjer smo se podali na pravo avanturo okusov. Pričakali so nas z inovativnimi različicami tradicionalnih belokranjskih jedi, ki so bile tako lepo aranžirane, da nam je bilo skoraj žal začeti jesti. Ampak seveda nismo dolgo čakali! Že po prvem grižljaju smo vedeli, da smo na pravem mestu. Čeprav gre za sodoben pristop k tradicionalnim jedem, so okusi domači, topli in prijazni, kot bi jedli pri stari mami – če bi bila vaša stara mama tudi vrhunska chefica!
Pri Müllerju
Obiskali smo tudi gostišče pri Müllerju, kjer smo že ob vstopu zaslišali veselo čebljanje in vonj sveže pripravljenih dobrot. Tukaj smo se zaljubili v belokranjske žlikrofe – majhne, a mogočne! Nadevano testo s klobasico, kuhano do popolnosti, je bilo naravnost božansko. Ko smo zraven poskusili še nekaj njihovih lokalnih vin, smo se spraševali, ali nas bodo sploh še spustili ven, ker smo hoteli kar ostati. Z lahkoto bi tam preživeli celo popoldne, ob odlični hrani in smehu, ki se je prilegel po dobri hrani.
Pri Mlinarju
In ko nas je zagrabila želja po svežih ribah, smo se odpravili k mlinarju, kjer se belokranjska zgodba o hrani poveže z naravo. Na kmetiji v rožnem dolu, kjer je nekoč stal mlin, smo doživeli popolno sprostitev ob bazenu z ribami. Ja, prav ste prebrali – sedeli smo ob bazenu, polnem postrvi, ki so včasih tako veselo skočile, da smo dobili nežen tuš naravnost iz ribogojnice! A nič za to, saj so bile postrvi, ki so nam jih postregli, tako sveže in okusne, da bi jih z veseljem jedli vsak dan. Tukaj se boste resnično počutili kot doma – mir, narava, odlična hrana in sproščeno vzdušje, kot bi bili pri starih prijateljih.
Če imate radi ribe, vam priporočamo, da se ustavite tudi pri Modroniču. Mi smo se ustavili tukaj po nasvetu domačinov in res nismo bili razočarani. Postrvi, ki so jih pripravili, so bile mehke, sočne in neverjetno okusne. Zapečene tako, da kosti skoraj da ne čutiš 😊. Prijaznost in toplina osebja pa sta le še dodatno popestrili celotno izkušnjo.
Jedi, ki jih morate poskusiti
Če obiščete Belo krajino in ne poskusite belokranjske pogače, ste zamudili polovico izkušnje! Ta kruh, posut z grobo soljo in kumino, je več kot le jed – je ritual. Domačini vam bodo povedali, da se pogača ne reže, ampak lomi – in mi smo to z veseljem preizkusili! Razlomite kos, ugriznite in pustite, da se vam raztopi v ustih. Seveda pa mi doma zadevo malce nadgradimo– dodamo malo slanine in ocvirkov. Recept za uspeh? Absolutno! Pogača pa je še posebej uporabna pri degustaciji vin – domačini pravijo, da popije vino, da ne bi bili preveč omamljeni. Hm, smo preizkusili to teorijo in ugotovili, da skoraj drži – skoraj! 😉
Če vas zamika, lahko peko pogače celo sami preizkusite! Mi smo se odpravili k domačim dobrotam Mojca v Rosalnicah, kjer vam poleg pogače postrežejo še z drugimi dobrotami, kot je gibanica, ki se jo dobesedno poje s prsti, in keksi, ki se kar stopijo v ustih. Vse tako dobro, da smo si komaj zadrževali nasmeh na obrazu – in sladkor na bradi! Za domov pa nabrali zalog keksov, domačih mlincev in kruha iz krušne peči.
Bela krajina ni le raj za oči, ampak tudi za brbončice. Če želite doživeti pristno gostoljubnost in okusiti tradicijo, ki se prepleta z inovacijo, potem morate obiskati ta čudovit del Slovenije. Mi vsakič odidemo siti in zadovoljni – in prepričani smo, da boste tudi vi!
Foto: Fotolia