Razvajate svoje brbončice v tradicionalnih jedeh.
Znotraj Vašega obiska vsekakor ne smete zamuditi okusa belokranjske kuhinje in njihovih tradicionalnih jedi: belokranjske pogače, žlikrofov, belokranjske povitice, šare z žitno klobaso, …
Značilne belokranjske jedi, so se včasih pripravljale le ob večjih družinskih praznovanjih. Ob svojem obisku Bele krajine pa jih lahko preizkusite v posameznih restavracijah, gostilnah in na turističnih kmetijah. Ob tradicionalnih Okusih Bele krajine, pa lahko belokrajnsko kulinariko doživite ponudnikih: Gostišče Kapušin, Gostilna Müller, Gostišče Veselič, Hotel Bela krajina in Kamp Bela krajina.
Več o Okusi Bele krajine na: https://www.belakrajina.si/sl/okusite/okusi-bele-krajine/
Katere jedi še enostavno morate poskusiti?
Belokranjska pogača – okrogla krušna poslastica, ki posuta z grobo soljo in kumino, s katero vam domačini izrečejo dobrodošlico. Posebnost je, da pogače ne postrežejo narezane, temveč z o z obredom lomljenja koščkov. Belokranjsko pogačo so pekli predvsem v vinorodnih krajih, saj se odlično poda k vinu. Pogača je zaščitena z oznako tradicionalnega ugleda in ima EU-certifikat kot jed z zaščiteno označbo porekla. Kje v bližini BIG BERRY resorta jo lahko preizkusite?
- Hotel Bela krajina, Metlika
- Vinska klet Metlika
- Bar Liber, Metlika
- Domače dobrote Mojca, Rosalnice
- Turistična kmetija Jakljevič, Grabrovec
- Medeni butik Bibi, Črnomelj
- Kavarna in slaščičarna SWEET & RICH, Črnomelj
- Hiša dobrot Bele krajine, Metlika
Vse ponudnike lahko preverite na: https://www.belakrajina.si/sl/okusite/tradicionalne-jedi/belokranjska-pogaca/
Belokranjski žlinkrofi so majhni žepki iz testa, polnjeni z zmesjo piščančjega ali govejega mesa, pražene čebule, kruhove sredice in peteršilja. Postrežejo jih popečene na kokošji maščobi ali maslu.
Odojek ali jagenjček na ražnju
Je poslastica, ki se je v večini primerov pripravljala za belokranjska praznovanja. Odojek se v enem kosu peče nad žerjavico, božanski okus pa doseže, ko začne pokljati kožica. Belokranjci na podoben način pripravljajo tudi mlado jagnje na ražnju. K obema se dobro priležejo svež kruh, mlada čebula, paradižnik in druga sezonska zelenjava. Po starem običaju se obe specialiteti več ur pripravljata na prostem ali v krušni peči, zato velja peka odojka ali jagnjeta za izjemen družabni dogodek.
Preverite celotno ponudbo belokranjske kulinarike na sledeči spletni strani: https://www.belakrajina.si/sl/okusite/
0 Komentarjev